DUNIA ADAM... SEGALA GALANYA TENTANG ADAM....

Aku adalah seorang ibu tunggal.. Mempunyai seorang anak lelaki yang masih kecil.. Dialah sumber inspirasi ku, Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker

Friday, January 26, 2007

me , myself and adam

a;kum semua..

sudah berbulan akak menyepi ... maaf sekali lagi dipinta ..sebenarnya since bulan september adam tak beberapa sihat .. berbulan dia menanggung derita kerana sejenis penyakit ( will tell later )//. sehinggalah bulan november yang lalu doctor telah mengdiagnose kan penyakitnya .. so insyallah setakat ini dia masih sihat .. masih keletah , moga2 tuhan mengabulkan doa akak semoga dia sihat walafiat ....

disebabkan kerana asyik berulang alik menjaga dia dihospital akak kerap mengambil cuti hingga akak sendiri jatuh sakit .. akak diserang appendik awal tahun baru itu.. ingatkan nak rehat tapi tuhan tu maha kaya dia bagi akak rehat secukupnya .. akak mc selama 2 minggu ... selepas selamat menjalani pembedahan .. itu... now akak masih dlm keadaan berpantang makan dan segalanya..

till then akak minta maaf semua ..
akak janji akan terus menulis segala apa yang berlaku .. bukan ingin meminta simpati hanya pinta akak doakalah akak dan adam sihat ...

take care semua..

salam tahun baru .. moga2 tahun ini memberi seribu kebahagiaan kepada kita

Monday, July 24, 2006

keletahnya

Membesarkan Adam betul2 menguji kesabaran akak ... sekarang dia dah makin pandai .. pandai cakap, pandai melawan , dan pandai serba serbi.. seronok sangat melayan keletah dia.. Setiap hari dia belajar perkara yang baru dalam hidupnya ...
Akak tinggalkan Adam dgn baby sitter dia.. Kat rumah tu ramai budak2.. so dia banyak bergaul dgn budak2 kat situ..
cerita semalam: waktu ni akak membasuh pinggan didapur ;
Ibu : Akak sendawa dgn kuat .. ( dia sentiasa berada disamping akak menemani akak didapur..)
Adam : say Alhamdulilahlah ibu.. isk2.. ibu ni..
Terkejut akak.. it's so sweet... alhamdulilah dia dah makin pandai sekarang..
terkadang akak betul2 terkejut melihat percakapannya.. misalnya kalau mengeluh .. dia akan menyebut perkataan alamak!!.. menjawab salam .. say sorry, thanks u... comel sangat ..

sabtu ni 29hb office akak buat Family Day kat Sunway Lagoon.. Cannot wait to bring him... hari2 dia akan bgtau kat akak .. jgn lupa bwk "brief "instead of baju mandi.. seronok betul dia.. last time pergi dia masih kecil lagi.. baru nak masuk setahun.. so tak banyak aktiviti yg dapat buat.. so, this time dia dah besar.. yang seronoknya pulak bila sepupu dia ikut sekali ..Shira .. lagilah dia suka kan...
Ahad pulak akak akan balik kampung .. akak kena tinggalkan dia kat sana coz start Ogos akak terlalu pack dgn kerja .. takut tak terjaga dia.. ader courselah, traininglah.. hmmm terpaksalah akak korbankan kerinduan akak pada dia ... ish.ish camnerlah nak tinggalkan dia.. yang pastinya atuk dan nenek dia pun tgh kerinduan yang teramat sangat .. rindu kat cucu...
tak perlah sayang kan ... ibu kena kerjalah.. cari duit untuk Adam jugak kan..
harap dia tak menyusahkan atuk dan nenek dia.. hopefully he can be a good boy.. insyallah

Tuesday, July 18, 2006

maafkanlah

Firstly akak menyusun berpuluh pulh jari kerana terlalu lama menyepikan diri .. , Terlalu banyak perkara yang menyedihkan berlaku dlm hidup akak lately ini.. Sungguh berat dugaan yang akak tanggung ... tuhan sajer yang tahu semuanya ..
Untuk pengetahuan semua.. akak selamat mengerjakan UMRAH baru2 ini..alhamdulilah semuanya berjalan lancar.. akak bersyukur kerana diberi peluang berkunjung keTanah Suci itu.. Rasa tak puas beribadat disana.. hanya mereka yang pernah pergi sajer yang tahu betapa seronoknya berada disana...

Pertengahan bulan June pula, akak dikejutkan dgn berita kematian Pakcik akak yg terlalu rapat dgn keluarga kami.. Arwah menderita Sakit Hati yang agak serius ... yang sedihnya akak tak sempat melihat jenazahnya.. kerana ketika sampai , semuanya sudah selesai.. Semoga ALLAH merahmatinya .. insyallah..

Adam pula semakin membesar .. alhamdulilah.. makin keletah dia sekarang .. seronok sangat melayan kerenah dia ... terlalu banyak perkara yg ingin diketahuinya ..tak terlayan kita nak m melayannya ..
Dan hingga kesaat ini, akak masih membesarkan Adam sendiri, bagi dia akaklah ibu , akaklah ayah ... semoga tuhan memberkati hidup kami berdua .. AMIN..
Akak bukan meminta simpati pada semua , cukup sekadar dorongan dan semangat yang kawan2 berikan .. itu sudah cukup ... Akak selalu berdoa semoga tuhan memberikan kekuatan , ketabahan untuk akak membesarkan ADAM walau tanpa seorang suami dan insan yang bergelar ayah.. Insyallah ...

Rasanya sampai disini dulu... akak akan update kemudian .. insyallah ...
kalau berkesempatan , boleh view photo Adam kat http://qieara06.fotopages.com/......

Aku ingin bahagia seperti orang lain.. masihkah ada sinar untukku?????

Friday, April 14, 2006

Doakanku

Maaf akak pinta kerana terlalu lama menyepi ... sejak akhir2 ini .. banyak urusan yang akak perlu lakukan .. beban tugas, urusan personal dsb.. tapi akak bersyukur kerna segalanya berjalan dgn sebaiknya..
Buat rakan-rakan semua.. maaf sekali lagi akak pinta .. dikesempatan ini akak menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf jika ada kata2 akak menyingung sesiapa..
Akak akan mengerjakan ibadah UMRAH pada 17hb april ni.. so akak tiada di Malaysia selama 11 hari.. then selepas itu akak akan bercuti sehingga 1 May 2006..
so akak minta semua mendoakan semoga akak selamat pergi dan balik... dan dapat mengerjakan ibadah UMRAH dengan sebaik mungkin .. insyallah...

itu sajer rasanya kali ini.. semoga kita bertemu selapas ini... insyallah

Wednesday, March 22, 2006

Salah kah Aku ????

Maaf coz terlalu lama menyepi diri.. entahlah lately ini akak terlalu stress .. dgn kerja , macam2 kena buat..
Lately ni akak rasa sedih sangat.. after all this while.. kekadang akak rasa tiada siapa yang faham keadaan akak ..
Manusia hanya mampu melihat .. tapi tak dapat merasakan apa yang kita alami .. betul tak?? salah kah akak kalau teringin mengecap bahagia seperti orang lain... ingin merasa disayangi, dimanjai .. tak layakkah aku.. entahlah tuhan sajer yang tahu betapa susah nya akak melalui semua ini.. akak tak menyesal.. tapi bila ader segelintir yang memandang rendah pada akak.. akak sedih sangat.. mereka tak merasai apa yang akak lalui.. betapa peritnya hidup ini..

selepas ini akak tak mahu lagi bercerita pada tentang itu ini.. pada mereka coz ianya menyakitkan hati sajer..

beberapa hari lepas akak cuba bercerita pada teman akak .. tanya pendapatnya if i getting married again?? tau apa dia jawab .. " kau ni tak serik2 lagi ker??? penting sangat kawin tu?? kau ingat senang nak dapat lelaki baik kat dunia ni??? ( wah2 sedap mulut jer dia.. ) itu baru tanya pendapat .. kalau akak kata nak settle down macamanalah penerimaan dia agaknya?? akak betul2 kecik hati.. sedih sangat masa dia cakap macam tu.. entahlah .. it's not fair kalau dia cakap macam tu akak rasa.. salahkah akak ingin mengecap bahagia sekali lagi?? salahkah??
akak berfikir tuhan takkan nak bagi kita susah selamanya kan.. selama ini akak bersyukur sangat coz still diberi kekuatan dlm mengharungi hidup sebagai ibu tunggal.. tapi tak salah rasanya kalau akak berfikir ingin settle down sekali lagi..demi allah akak bukan fikir tentang diri akak but akak fikir tentang Adam ... he need someone to be his father?? betul tak kawan2... dan akak sebagai manusia yang normal perlukan seorang suami utk mengharungi hidup ini.. semoga detik bahagia itu tiba jua.. insyallah..
alhamdulilah mak ayah adik beradik akak cukup memahami jiwa akak... merekalah banyak memberi perangsang , support pada akak ..

entahlah ..biar masa yang menentukan segalanya..

Monday, March 06, 2006

Semalam pulang dr kerja akak terpaksa naik teksi coz kawan yg selalu tumpang keretanya keluar ngan husbandnya ..so akak ambik teksi .. on the way of courselah kena pick up Si Adam kan.. so lepas bersalam ngan baby sitternya.. kami menuju ke teksi dgn cepat ( takut hujan turun!!) .. so akak describe kat driver teksi tu jalan keumah akak
perbualan akak ngan driiver teksi semalam :-

akak : abang , belok kiri masuk kanan yer.. terimakasih
Anakku : then , u belok kiri ma'ssuk kanan ok.. thank u!!! ... god!! so sweet Si Adam mengajuk apa yg akak cakap sebentar tadi..terpikir akak mana dia belajar semua tu!!! .
driver teksi tu terkejut sampai cakap " cutenya.. ?? berapa umur nih??
Si Adam tersengih2 kat belakang...lately ni dia dah pandai ajuk semua cakap2 kita .. dia akan repeat apa yang kita sebut .. so from now on akak kena hati2 bila nak cakap apa2.. coz dia akan sebut balik..
macam ari tu.. bila nakal kat umah babysitter dia, mak dia akan letakkan dia dalam bilik kosong then akan cakap " duduk diam2 kat situ - biar spider gigit adam!!.. so dia ingat word tu.. bila dia nak marah kat pakcik dia atau kat akak dia akan cakap " duk diam2 nanti spider gigit ibu!!! so kami yang dengar ni diam jer lah.. nak cakap apa lagi kan...

sebelum tidur semalam akak suprise dia ambik toys dia kira one - ten ... hmm terfikir mana dia belajar semua tu .. coz setahu akak cuma ajar 123 jer.. tapi dia dah pandai sebut 123, one - ten .. dan A-G.. rupanya dia belajar dekat umah baby sitter dia...ramai kakak2 kat situ jadi cikgu dia rupanyanya.. syukur alhamdullilah semoga dia cepat belajar ... walau umur masih kecil ... akak harap dia menjadi insan yang berguna nanti .. Akak juga harap dapat mendidik dia sebaik mungkin .. insyallah..

di kesempatan ini akak ingin mengucapkan kpd rakan blog yang sudi bagi komen kat akak.. thanks a lot.. hmm insyallah sehingga saat ini akak bersyukur coz still diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi hidup ini, walau pahit , perit tapi alhamdulilah akak masih kuat untuk menghadapi semua ini..
Betullah kata orang.. berat memandang berat lagi beban yang dipikul.. so akak nak bgtau kat sini semua cerita tu bukan untuk menagih simpati.. cuma akak ingin mengongsi pengalaman akak bersama orang lain.. semoga cerita akak ni menjadi iktibar pada orang lain.. dan pesan akak pada adik2 semua kalau nak cari pasangan tu.. buatlah pilihan yang betul .. terima pendapat orang tua dan penting selalulah minta petunjuknya .. insyallah semoga mendapat berkatnya ..
kalau diberi peluang insyallah akak tak ingin mengulang sejarah duka akak lagi.. semoga kebahagiaan berada disamping akak selepas ini..

p/s : terima kasih kepada orang2 tersayang yang sentiasa berada disampingku .. semoga kasih sayang kalian sentiasa untukku.. insyallah

Sunday, March 05, 2006

Kebahagiaan




hmm inilah wajah sicomel ku. Adam .. pic ni masa kat kampung.. Balik kampung adalah saat yang ditunggu2 oleh Adam .. yelah kat sana dia bebas bergerak .. yang bestnya boleh main pasir, apa sajer.. nenek ngan atoknya tak kan marah pun... buat lah apa sajer.. sampai naik lemak dia ... kekadang bengang jugak akak.. tapi apa boleh buat ... namanya budak2 kan.. itulah dunianya ..

Cakap pasal kebahagiaan.. entahlah akak sebenarnya sedih sangat kerana akak tak pernah merasa kebahagiaan berumahtangga seperti orang lain.. itulah hakikatnya .. nasib akak tak seperti pasangan lain.. kalau orang lain 2 bulan pertama syurga dunia tapi bagi akak .. semuanya tak pernah ader dlm kehidupan kami.. masa mengandung kan Adam adalah saat derita bagi akak... Ex akak tak pernah layan... makan minun akak pandai2lah akak cari sendiri...sedih jangan ceritalah tapi akak kena kuat demi baby dalam kandungan .. akak ingat lagi bila buat monthly check-up akak selalu kuatkan semangat coz everytime pergi akak pergi sorang.. bayangkan dengan perut yang memboyot akak call teksi pergi sorang2.. setiap kali doktor tanya akak akan bagi seribu alasan .. cakap "my husband outstationlah apalah.. padahal hakikatnya??? tuhan sajer yang tau.. Pernah masa akak pregnant 6 bulan... akak terserempak dgn satu pasangan ni kat klinik .. Pasangan H ni sedang menanti kelahiran anak yang ke empat. tapi layanan sisuami pada isteri macam menatang minyak yang penuh.. dgn anak2 yang masih kecil.. hancur luluh hati akak melihat kemesraan mereka.. betapa sabarnya sisuami melayan kerenah anaknya yang sedang membesar... sedangkan akak.. anak pertama tapi diabaikan suami.. sisuami pernah tegur akak " suami adik ni selalu outstation kan.. hmm mesti banyak duit.. takper untuk adik jugak kan... masa tu akak rasa nak menjerit pun ada.. tapi akak sabar.. entahlah akak fikir tuhan betul2 nak uji akak..


sekarang bila difikirkan .. akak merasa amat bersyukur kerana berkat kesabaran akak .. walau tuhan sajer yang tahu betapa peritnya melalui hidup bergelar janda dan ibu tunggal... tapi akak masih mampu membesarkan Adam dengan titik peluh akak sendir.. Adam belum pernah merasa kasih sayang , wang ringgit dari bapanya but dia masih boleh berbangga kerana masih ramai yang menyayanginya . Akak bersyukur sangat Adam disayangi oleh semua pakcik2 dia, makcik2nya .. dan kawan2 akak memang menyayangi Adam.. Dia memang "lucky!! " coz walau tanpa kasih seorang bapa but semua orang disekelilingnya menyayanginya .. alhamdulilah

Semalam akak ngan offismate ader buat kerja sikit kat offis.. so bawak Adam sekali.. dia apalagi punyalah seronok .. main ke hulu ke hilir.. then ada budak ni tanya akak soalan cepumas " AKak bila nak cari penganti ayah Adam ..??? kesian kat dia.. lagipun akak masih muda.. ader rupa.. ( wah!!! perasan sekejap!!).. hmm susah nak jawab /... akak senyap jer. akak cakap ngan dia " insyallah kalau ader jodoh .... ( moga2 tuhan mendengar doa hambanya ... ) ... then dia tanya lagi " akak nak cari lelaki macamana?? : so dengan sopannya akak jawab :-

1) .. Dia kena terima Adam .. sayang Adam.. ( hopefully))

2) terima akak.. baik buruk akak.. don;t expect too much from me.. coz insyallah akak tak pernah expect bukan 2 dari seorang suami..

3) .. menyayangi akak sampai bila..2 anggap perkahwinan adalah sesuatuyang mulia .. suci bukan just nak suka2..

4) ikut tuntutan tuhan - sembahyang , bla.. insyallah beriman pada yg esa

Akak selalu berdoa insyallah semoga bakal suami akak kali ini seorang yang tegas, sanggup susah senang bersama, menyayangi Adam dan akak .. dan membahagiakan akak anak beranak ..

itu doa akak siang malam.. tiada apa yang akak minta dari seorang yng bergelar suami cukup dia menunaikan tanggungjawabnya sebagai suami dgn sebaik mungkin, menjadi ayah yang baik. menjaga rumahtangga, beri kami cukup makan cukuplah.. kita hidup pun bukan lama kan.. cukuplah sekadar bersyukur dengan segala rezeki yang diberi tuhan.. insyallah

macam jiran akak kat rumah ni.. mereka suami isteri hidup tak mewah tapi bahagia akak tenguk.. walau si suami kerjanya hanya cukup makan .. tapi akak tengok mereka cukup happy ..terus terang akak cakap akak jealous tengok kebahagiaan mereka.. yelah suami kerjanya pelayan kedai jer( so faham2 lah kan gaji berapa??.. tapi tak pernah akak tengok mereka tak happy.. pernah kami berbual.. dia ( sisuami ) siap cakap ngan akak " kesian kan kat Adam kak.. sabar ka.. manusia memanglah kalau hidup tak pernah bersyukur.. memang macam ni lah jadinya.. asyik tak puas hati jer.. saya ni kak bukan nya senang kan .. tapi saya ingatkan kat isteri saya .. kita bersyukur dgn apa yang ada.. ada ramai lagi yang lagi susah dr kita.. bersyukurlah.. ini sajer kemampuan kita insyallah kalau ader rezeki tak kemana.. so masa tu hampir menitis airmata akak .. dan akak akui kata2nya .. coz kalau nak dibandingkan ngan gaji akak yang ciput ni .. semua akan heran macamana boleh survive duk kat kl.. but alhamdulilah akak bersyukr so far kami boleh lagi.. akak betul2 percaya semua ni rezeki allah nak bagi kat akak anak beranak.. alhamdulilah .. akak bersyukur sangat ..

oklah.. akak kena stop dulu.. ader kerja nak buat...

semoga kebahagiaan sentiasa berada di samping kita .. insyallah